Vides Vēstis
Viss atpūtai dabā
Dabas dati

Bioloģiski!
 

Tumšā augļu maize

Klasiskā rudzu maize

Borodinas maize

Vieglā rupjmaize

Rankas rudzu rupjā maize

Īsta rupjmaize no «Lāču» lielā kukuļa

Raibā rupjmaize

Sērenes gardā rupjmaize

Druvas klona rupjmaize

Fit-life maize

Rudzu maize «Saules»

Rudzu maize «Saimnieks»
 

Izdrukāt

Par šo rakstu saņemtas 5 atsauksmes
Apskatīt atsauksmes · Pievienot atsauksmi

Rupjmaize uz mūsu galda

Māra Upīte

Vienmēr uz mūsu galda atrodas maize – visdažādāko šķirņu un formu, ar visdažādākajām garšas piedevām: augļiem, ķimenēm, sēkliņām... Maize garšo labi, smaržo labi un... pārsteidzoši ilgi saglabājas svaiga. Tomēr, lai cik tīkama būtu baltmaize, pīrāgi, baranciņas un citi tamlīdzīgi izstrādājumi, nekas nedod lielāku sāta sajūtu kā īsta rupjmaizes šķēle. Uzsvars šoreiz likts uz vārdu «īsta». Maizes reklamētāji ļoti iemīļojuši šo vārdiņu, tāpat kā «roku darbs», «cepta īstā malkas krāsnī», «pēc vectēvu receptēm» un tamlīdzīgi. Galvenais, lai mēs, pircēji, ticētu, ka tieši šī rupjmaize ir izcili augstvērtīga un satur visas organismam nepieciešamās uzturvielas. Vērtīgāka ir maize no rupja maluma miltiem, kā arī maize, kurai pievienotas dažādas sēkliņas, graudi un klijas, – šādā produktā ir vairāk vitamīnu, polinepiesātināto taukskābju un šķiedrvielu..

Izpētot informāciju uz iesaiņojuma, atliek vien izvēlēties un ticēt tai uz vārda, neskatoties uz to, ka dažkārt maizes garša un nedēļām ilgā spēja būt «svaigai» rada aizdomas. Tāpat bagātīgās graudu un sēkliņu piedevas – uz iesaiņojuma jau nav norādīts, kur šīs piedevas iegūtas un vai tās nav izaudzētas reģionos, kur bagātīgi lieto pesticīdus. Pilnīga pārliecība, ka maize ir tīra, mums ir tikai par vienu saimniecību – «Ķelmēniem». Par pārējām ceptuvēm diemžēl ne. Katra jau cenšas, kā māk, vilinot pircējus gan ar garšas uzlabotājiem, gan uzmundrinošiem saukļiem, bet kas notiek ar notekūdeņiem un atkritumiem no ceptuves? Ko īsti pievieno maizei, lai tā izskatītos tik pufīga? No kurienes nāk izejvielas – vai no Latvijas bioloģiskajām zemnieku saimniecībām vai no tīrumiem, kur dziļi iebrauktās rises liecina – šeit labību miglo ik pēc nedēļas.

Nogaršojām divpadsmit dažādu šķirņu rupjmaizi, ko iegādājāmies parastā Rīgas lielveikalā. Izpētījām, kas rakstīts uz iesaiņojuma, ēdām un nonācām pie vidējā secinājuma: laba ir tā rupjmaize, kurā nav pārspīlēts ar piedevām – rozīnēm, cukuru, iesala ekstraktu, ķimenēm u.c. Rupjmaizes īstā garša netiek nomākta, tā kalpo savam mērķim – nekļūst par našķi, bet ir kārtīgs ēdiens.

Tumšā augļu maize

Normunda Skauģa maizes ceptuve «Lāči»

25% žāvētu augļu un riekstu. Ilgstoši raudzēta ar dabīgo ieraugu, roku darbs, cepta ar malku kurinātā klona krāsnī.

Sastāvs: rudzu milti, aprikozes, plūmes, rozīnes, lazdu rieksti, cukurs, rudzu iesals, sāls.

Vērtējums: pārsteigums par tik daudzām piedevām; mazliet par saldu rupjmaizei; neder ēšanai ikdienā.

 

Klasiskā rudzu maize

«Hanzas maiznīca»

Pusīte, sagriezta.

Iecienītākās maizes cepšanas tradīcijas gūst atzinību arī mūsdienās.

Sastāvs: rudzu milti, ūdens, kviešu milti, sīrups, iesals, iesala ekstrakts, sāls, raugs, ķimenes.

Piezīme: veselīga uztura sastāvdaļa – 6,6 balastvielas.

Vērtējums: tiešām klasiska, laba rupjmaize.

 

Borodinas maize

AS «Ventspils maiznieks»

Sastāvs: rudzu milti, ūdens, augu eļļa, cukurs, raugs, sāls, iesala ekstrakts, koriandrs, skābuma regulētājs E 300.

Vērtējums: nav zudusi īpatnējā, agrāk zināmā Borodinas maizes garša, ko dod koriandrs.

 

Vieglā rupjmaize

Normunda Skauģa maizes ceptuve «Lāči»

Sagriezta šķēlēs.

Sastāvs: īpaši malti rudzu milti, cukurs, rudzu iesals, ķimenes, sāls, iesala ekstrakts.

Vērtējums: garda, viegla; daži vērtētāji grieza pārāk biezo, melno garozu nost.

 

Rankas rudzu rupjā maize

Zemnieku saimniecība «Ķelmēni»

Sastāvs: rupjie rudzu milti, cukurs, iesals, ķimenes, sāls.

Vērtējums: Vienīgā bioloģiski sertificētā rupjmaize Latvijā.

«Ķelmēnu» maize mums šķita vislabākā.

 

Īsta rupjmaize no «Lāču» lielā kukuļa

Normunda Skauģa maizes ceptuve «Lāči»

Sastāvs: rudzu milti, dabīgais ieraugs, cukurs, rudzu iesals, ķimenes, sāls.

Vērtējums: ļoti garšīga maize – viena šķēle atsver pusdienas!

 

Raibā rupjmaize

AS «Ventspils maiznieks»

Sastāvs: rudzu un kviešu milti, ūdens, rudzu iesals, fruktozes sīrups, iesala ekstrakts, saulespuķu sēklas, raugs, kviešu lipeklis, sāls, skābuma regulētāji: E330, E 270, E 263, sekverstrans: E 516, emulgatori E 471, augu eļļa.

E471 – taukskābju monoglicerīdi un diglicerīdi; uzskata par nekaitīgiem uzturā;

E330 – citronskābe;

E270 – pienskābe; uzturā nekaitīga, taču nav ieteicama bērniem līdz 3 gadu vecumam;

E263 – kalcija acetāts, pārtikas skābe, cietinātājs; uzskata par nekaitīgu, taču var bojāt mutes gļotādu;

E516 – kalcija sulfāts.

Vērtējums: raibs gan šai rupjmaizei tas sastāvs...

 

Sērenes gardā rupjmaize

Sērenes ceptuve

Roku darbs.

Piebilde: bez ķīmiskām piedevām. Karotītes emblēma – kvalitatīvs Latvijas produkts.

Sastāvs: rupjie rudzu milti, ūdens, kviešu milti, cukurs, saulespuķu sēklas, sojas graudi, sezama sēklas, iesals, sāls, ķimenes.

Vērtējums: laba, garda ikdienas maizīte.

 

Druvas klona rupjmaize

SIA «Fazer maiznīcas»

Piebilde: ar jodsāli.

Sastāvs: rudzu milti, ūdens, kviešu milti, iesals, sīrups, iesala ekstrakts, jodsāls (1,2%), raugs, sezama sēklas, ķimenes, maizes uzlabotājs.

Vērtējums: laba, bet varbūt mazliet par skābu.

 

Fit-life maize

Normunda Skauģa maizes ceptuve «Lāči»

Roku darbs.

Piebilde: tikai dabīgas izejvielas. Vairāk šķiedrvielu. Minerālvielas, vitamīni.

Sastāvs: rudzu milti, iesala sīrups, savvaļas kviešu pilngraudu milti, diedzēti savvaļas kviešu graudi ieraugā, auzu pārslas, saulespuķu sēklas, burkāni, savvaļas kviešu pārslas, ķirbju sēklas, ciedru rieksti, linsēklas, citrons, sarkano palmu eļļa, sāls, rudzu iesals.

Vērtējums: garšīga!

 

Rudzu maize «Saules»

«Iļģuciema maiznīca»

Pilngraudu rudzu maize ar ķirbju sēklām, bagātināta ar vitamīniem.

Sastāvs: skrotēti rudzu milti, kviešu milti, saulespuķu sēklas, linsēklas, diedzēti rudzu graudi (4,9%), ķirbju sēklas (3,7%), cukura sīrups, presētais raugs, jodēts pārtikas sāls, sezama sēklas, iesals, ķimenes, karamelizēts cukura sīrups, skābuma regulētāji (citronskābe, pienskābe), stabilizētāji (kalcija sulfāts, kalcija acetāts), augu eļļa, vitamīni (A,D,E), taukskābju monodiglicerīdi.

Vērtējums: visiem mums ir vājība pret maizi, kurai pievienotas sēkliņas. Arī šī ir ļoti garšīga.

 

Rudzu maize «Saimnieks»

Maiznīca «Sono», «Jelgavas&Liepājas maiznieks»

Sastāvs: rudzu milti, ūdens, kviešu milti, cukurs, rudzu iesals, sāls, raugs, kviešu klijas, ķimenes, uzlabotājs (biezinātājs E412), emulgators E472e, kviešu lipeklis, augu eļļa.

Vērtējums: vienkārša, laba maize, tomēr sastāvā atrodami aizdomīgie E burti (E412 – guāra sveķi, ko iegūst Indijā. Tos uzskata par nekaitīgiem pārtikā, ja lieto samērīgos daudzumos, tomēr var izraisīt arī vēdera krampjus, nelabumu, gāzes, caureju. E472e – uzskata par nekaitīgu pārtikā.) •